8 tips for trygg mat på arrangement

Mat er kultur, og mat er ofte en viktig del av et kulturarrangement, enten det er en stor festival med flere tusen besøkende eller et lite arrangement med et tyvetalls deltakere. Men hvordan kan vi sikre at maten vi serverer er trygg, og i henhold til gjeldende regelverk? Og hva er egentlig reglene?

Torsdag 17. november inviterte FARK til FARKfokus: Mat på arrangement. FARKfokus er samlinger for arrangører og kulturaktører i Trondheim, med forskjellig relevant faglig innhold, og denne torsdagen var Mattilsynet v/Anne Mette Wigdahl på plass i Coffee Annan for å snakke om mat på arrangement og svare på spørsmål.

Her følger 8 nyttige tips om trygg mat på arrangement fra Anne Mettes presentasjon

 1. Åpne, annonserte arrangement med matservering skal meldes til Mattilsynet. Kontakt Mattilsynet om du planlegger å lage mat for salg, eller lage mat til arrangement. Lukkede/private arrangement skal ikke meldes. Store arrangører med flere matleverandører melder inn samlet til Mattilsynet.
  Se Mattilsynets nettside for mer informasjon og skjema.
 2. Mat skal lages i et egnet/eget lokale. Et lokale der det produseres mat for salg skal meldes inn til Mattilsynet, og det er spesielle krav til lokalet som må oppfylles. Mattilsynet har rett til å komme på uanmeldt inspeksjon.
  Som arrangør bør du undersøke hvor leverandører lager maten, og om lokalet er godkjent.
 3. Kan du lage mat for salg på eget kjøkken? Sjekk dette først:
  – Er kjøkkenet et eget rom?
  – Har du kjæledyr?
  – Hvem andre bor i husstanden?
  – Har kjøkkenet lett vaskbare flater og god plass?
  – Har du plass nok til å skille privat mat og mat for salg?
  – Har du god nok lagringsplass (kjøl, frys, tørrvarer)?
  – Er det egnet eller lov å drive med matproduksjon der du bor?
  Husk å melde fra til Mattilsynet når du bruker eget kjøkken til produksjon av mat for salg.
 4. Planlegg transport, og bruk egnet emballasje. Skal maten transporteres varm, eller skal den holdes avkjølt? Er det rå eller tilberedt mat? Velg riktig emballasje (og nei, svarte søppelsekker er aldri riktig emballasje) og gjør transporten så effektiv som mulig.
 5. Sikre at salgsstedet er egnet for tilberedning og salg av mat:
  – Dekk til mat som skal selges utendørs.
  – Ikke oppbevar mat direkte på gulv eller på bakken.
  – Hold varm mat varm og kald mat kald.
  – Hold rå og tilberedt mat fra hverandre.
  – Trenger du strøm? Og er det nok strøm tilgjengelig?
  – Hvordan er søppelhåndteringen?
  – Husk brannsikkerhet!
 6. Sørg for god renslighet ved salgsstedet!  Muligheter for håndvask er viktig! Vann og såpe er bedre enn kun håndsprit. Ha på deg rene og egnede klær, samle hår og skjegg. Hold benker og bord ryddige og rene.
 7. Merk uemballert mat med allergener – f.eks melk, egg, hvete. Kan alle deltakere på arrangementet spise maten som tilbys, eller bør du som arrangør vurdere flere alternativ?
  Se Matilsynets nettside for krav om merking av mat. 
 8. Vær nøye når du håndterer penger. Du skal ikke ta på mat etter at du har tatt i mot penger. Bruk av hansker, eller flere personer med ulike oppgaver, kan være en løsning.

Til slutt er det på sin plass å slå et slag for langpannekaker fra pose, og slenge på en advarsel mot kremkaker. Og nok en gang minne alle på å vaske hendene.

Du finner mer informasjon på Mattilsynets nettsider og i brosjyren Trygg mat på messer og festivaler. Lykke til med arrangementet!

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *