Brikkene faller på plass

Trondheim er Norges mest populære studieby. Det viser studentenes egen trivsels- og velferdsundersøkelse.  Studentene selv mener at Trondheim må bli enda mer ambisiøs, og ta mål av seg til å bli kjent som Nordens beste studieby.En ny bekreftelse fikk vi denne uka da storbyenes omdømmebarometer ble lagt fram. Det slår fast at Trondheimsregionen er den mest attraktive storbyregionen i landet, både å bo i, jobbe i og studere i.  Det ble rett og slett en solid knock-out på Oslo, Bergen og Stavanger.

Samtidig er det fortsatt en utfordring at regionen ikke klarer å utnytte dette fortrinnet til å skape nye arbeidsplasser, og at for få studenter blir igjen for å jobbe i byen og regionen.

De siste årene har det skjedd mye som på sikt vil gjøre noe med dette. Byen har fått på plass ny såkornkapital, nye inkubatorer, nye kreative arbeidsfellesskap – og ikke minst Spark* som ble lansert på NTNU i går.

Spark*

Fotograf: Tore Wuttudal

Fra før av har universitetet hatt suksess med Start NTNU som et godt verktøy for å inspirere studentene til kreativitet, innovasjon og entreprenørskap. Technology Transfer Office er et annet viktig virkemiddel som Trondheim har lyktes godt med for ”gryteklare” forretningsprosjekter. Mens Spark* er det ”missing link” for studentene som er blitt inspirert,  men trenger veiledning og noe økonomisk støtte for å utvikle ideene sine videre. Det er TrønderEnergi som sammen med NTNU har utviklet Spark*, og der Entreprenørskolen har en svært sentral rolle.  Torsdagens prøvesmaking på en rekke ulike forretningsideer ga absolutt mersmak.

Det er viktig at vi har et næringsliv som bidrar til å støtte opp om innovasjon og nyskaping. Som TrønderEnergi i dette tilfellet. Som Sparebank1SMN i Partnere for Nyskaping og NTNU Discovery.  Vi setter pris på at hjørnesteinsbedriftene våre på denne måten legger  til rette for å styrke kunnskapsbyen – for kommersialisering av kunnskap og teknologi.

Spark * representerer noe nytt. På samme måte som den internasjonale møteplassen TedX Trondheim og arbeidsfellesskapet DIGS gjør det.  Alt dette viktige bidrag i å gjøre Trondheim mer attraktiv for studentene – både under og etter studietiden.

I løpet av to måneder har også byen fått på plass to nye såkornfond,  Pro Venture Management skal forvalte et av to nye nasjonale grunderfond, med en forvaltningskapital på 500 mill. Og tidligere i januar lanserte  SINTEF sitt nye fond  med en investeringskapital på 209 millioner kroner, realisert i samarbeid med det Europeiske Investeringsfondet (EIF) og SpareBank1 SMN. Dette gir nye muligheter…

Trondheim kommune har som sin hovedmålsetting nr. 1 – at Trondheim skal utvikles til å bli en internasjonal attraktiv teknologi og kunnskapsby. Trondheim er på god vei til å bli det. På Øya er landets mest moderne universitetssykehus ferdigstilt. Handelshøyskolen i Trondheim i Elgesetergate er nettopp tatt i bruk, og snart starter bygginga av det nye teknologibygget for HiST på Kalvskinnet.

I dette bildet er det viktig at vi ikke glemmer at NTNU både har en nasjonal og internasjonal posisjon. Når det gjelder å samarbeide med næringslivet er universitetet internasjonalt ledende. Over 90 prosent av norske industribedrifter peker på Trondheim som sin viktigste samarbeidspartner innenfor forskning og utvikling. Derfor er en videre samling av campus sentralt i Trondheim som stimulerer til enda tettere samhandling mellom utdanning, forskning og næringsliv/arbeidsliv , helt avgjørende for kunnskapsnasjonen Norge – og ikke minst for videre utvikling av norsk næringsliv.

At det samtidig bidrar til å styrke posisjonen og attraktiviteten til Trondheim og til regionen – i en internasjonal sammenheng – ja, det har vi ingen ting imot.

Mange brikker er i ferd med å falle på plass, men nå skal de viktigste brikkene legges.