Hva er en skyløsning? Er det «falig»?

Lagring i skyen. Det er «falig» det!

Ludvig i Solan og Ludvig- Jul i Flåklypa

Bildet er fra «filmweb.no».

Skytjenester, skyløsning, nettskyen, nettskylagring, cloud og cloudtjeneste.

Det er mange ord som svever forbi oss. Alle ordene i denne overskrifta handler om det samme. Jeg mener at det er viktig at alle hos oss i Trondheim kommune skjønner hva vi snakker om i den fasen vi nå er. Vi skal jo flytte våre kontorstøttesystem ut i skyen. Vi må ha kunnskap om hva vi kan gjøre og hva vi ikke kan gjøre. Jeg og dere andre er den største trusselen, ikke teknikken. Vi skal selvfølgelig følge gjeldende regelverk, norsk lov og Datatilsynets retningslinjer. For å sikre det kan vi gjøre mye med teknikken, men som i den gamle verden krever også den nye verden at vi vet hva vi gjør. Du og jeg.
Brukernavn og passord må vi passe på like godt som før. Det er ikke spesielt for skytjenestene. Vi har et stort personlige ansvar. Det krever kunnskap.
Denne bloggen er først og fremst rettet mot mine 15000 kolleger i Trondheim kommune som skal ta i bruk løsningen vi har valgt. Jeg vet imidlertid at den er like aktuell for andre rundt omkring i landet.

Hva er en skytjeneste?
Hva betyr det for meg i jobben jeg skal gjøre?

De vanligste bruksområdene av «skyen» har vært lagring av dokumenter, bilder, musikk og film, samt sosiale medier. Facebook, Twitter, Instagram, Yammer, Spotify, Netflix, Google og Dropbox er kjent for mange. Denne funksjonaliteten har eksistert i lang tid. De fleste har brukt skytjenester i lang tid uten på tenke over det. Det har stort sett vært til privat bruk. Det skumle for mange er at vi nå skal bruke dette i arbeidet vårt. Vi snakker om Trondheim kommunes data. Mytene er mange. Jeg skal i et senere innlegg skrive litt om veien mange var inne på, med Trondheim kommunes data. Og med private Googlekontoer. Det var ikke greit det mange gjorde, men det avdekket et behov.

Hva vil skytjenester fra Google bety for meg i jobb? Det vil bety at i stedet for at all maskinvare og programvare jeg bruker befinner seg på min pc eller i Trondheim kommunes nettverk i datahallen på Dora, får jeg nå dette via internett. Det nye er at det jeg skriver i min tekstbehandler eller regneark skjer via internett og resultatet blir lagret en eller annen plass i verden.
Mange er bekymret for hvor dokumenter og epost befinner seg når vi har tatt i bruk Googleskyen.

Nå kommer det som er vanskelig å forstå.

Vi er alle vant til at et dokument er noe håndfast, noe vi kan holde i hånda og se på. Et dokument i skyen eksisterer ikke på samme måte. Dokumentet er revet i tusenvis av uleselige biter. Dokumentet er gjort om til et stort puslespill. Brikkene blir plassert i forskjellige datasenter rundt omkring i verden. I et datasenter en plass i California, i Dublin, i Tokyo eller i Beijing. Alle brikkene består av uleselige fragmenter som er kryptert. De er helt uleselige for de som mot formodning skulle få tak i en brikke. Som om ikke dette var nok så kopieres brikkene og lagres i forskjellige datasenter. Brenner et datasenter spiller det ingen rolle for oss. Oppsummert så eksisterer ikke dokumentet som et dokument ute i skyen. Så skjer underet. Dokumentet gjenoppstår på den maskinen du bruker når du oppgir riktig brukernavn og passord. En maskin kan her være en pc, et nettbrett eller en mobiltelefon. Sjansen for at noen der ute skal få tak i dokumentet ditt mens det eksisterer som brikker i skyen er ikke-eksisterende. Hva er så risikobildet?  Nok en gang, du og jeg. Brukernavn og passord til skytjenesten er vårt personlige ansvar. Som det er i dag, med tradisjonelle tjenester.

20160821_105959

Havskodda på Hitra sist helg.

Så vil jeg gjenta at vi følger gjeldende regelverk og retningslinjer.
Det er gjennomført risiko- og sårbarhetsanalyser.
Kommunal saksbehandling av sensitiv informasjon er adskilt fra ordinær saksbehandling.
Det foregår i egne sikkerhetssoner og ved hjelp av dedikerte fagsystemer.
Avtalen mellom Google og Trondheim kommune er EU sin standardkontrakt. Den beskriver hvordan personopplysninger og kundeopplysninger til tredjeland kan skje. Et tillegg til avtalen følger anbefalinger som også omhandler overføring av personopplysninger mellom EU-land og USA. (MCC, Model Contract Clauses)

Men, som Datatilsynet sier. «Det er alltid Trondheim kommunes ansvar å ha gjennomtenkt bruk av løsninger vi velger». De hadde få innvendinger på prosjektet GAFE (Google Apps for Education). De var godt fornøyd med det forberedende arbeidet vi hadde utført. Vi videreførte det arbeidet inn i prosjektet GAFW (Google Apps for Work.

Neste innlegg vil beskrive veien fram til valget av «Google Apps for Work».

4 tanker om “Hva er en skyløsning? Er det «falig»?

1. Der fikk jeg en aha-opplevelse. Tusen takk for kloke forståelige ord. Ser frem mot neste blogg. Spennende tider for oss i TK.

2. Jeg lurer på om vi fortsatt vil ha samme tilgang til å lese og bruke eldre dokumenter laget i Word, Excel osv osv? Vil formateringen bli grei når Google konverterer disse eldre dokumentene? Jeg tenker på problemene som oppstod da vi gikk fra Word Perfect til Word, og slikt jeg hører om skoler som mister hele undervisningsopplegg og andre eldre data fordi dataløsningene byttes ut?